Există puține sosuri care constau numai din ingrediente crude, cel mai adesea acestea sunt variații de adjica de roșii.
Roșiile și ardeii dulci tocați cu ajutorul unui blender pot fi păstrate foarte mult timp, cu oțet de masă ca și conservant. Deoarece sosul conține mulți ardei iuți și usturoi, poate fi un mijloc convenabil de prevenire a răcelilor: sandvișurile cu adjica crudă și o bucată de slănină sărată vă vor proteja de îmbolnăviri în timpul înghețurilor și al nămeților.
Ingrediente
Portii: –+
- Rosii 1.2 kg
- Ardei gras 400 gr
- Usturoi 100 gr
- Ardei iute 2 bucati
- Zahăr granulat 2.5 linguri
- Sare 2 linguri
- Oțet de masă 9%. 100 ml
Valoarea nutritiva
Calorii: 690 kcal
Proteine: 18.9 g
Grasimi: 2.9 g
Carbohidrati: 151.4 g
Pasii de urmat
- Adjica crudă necesită ingrediente de cea mai bună calitate: ardei dulci roșii copți până la culoarea bordo, roșii suculente, căței de usturoi tineri și fermi. Păstăile de ardei iute pot fi de mărime medie.
- Adjica crudă va fi deosebit de gustoasă dacă amestecați roșiile roșii și roz, deoarece au grade diferite de dulceață. Pregătirea produselor pentru adjică este standard – totul trebuie cules și spălat.
- Luați o salatieră de sticlă spațioasă. Roșiile se taie grosier, se taie toate cercurile verzi adiacente cozilor. Dacă există o roșie cu probleme, cu crăpături sau cu părțile laterale încrețite, aceasta trebuie îndepărtată imediat: adjica crudă poate fi stricată de prezența chiar și a unei singure bucăți de calitate inferioară.
- Păstăile de ardei roșu se deschid, se scutură semințele. Aceste semințe pot fi uscate, măcinate și folosite ca și condiment pentru supă.
- Se curăță usturoiul de coajă. Dacă cățeii sunt mari, tăiați-i în două.
- Culoarea ardeiului iute nu este esențială, dar păstăile trebuie să fie destul de cărnoase pentru ca adjica să fie picantă.
- Adjica se bate cu ajutorul unui blender cu imersie. Acesta este cel mai convenabil instrument pentru a face o cantitate mică de sos.
- Se toarnă oțetul de masă, se amestecă sosul.
- Se adaugă zahărul și sarea.
- După ce se amestecă bine, adjica crudă se toarnă în borcane sterilizate.
- În cazul în care adjica trebuie depozitată în frigider, se pot folosi capace de plastic. Sosul destinat depozitării în pivniță trebuie să fie rulat cu capace metalice sterilizate.
- Sosul proaspăt făcut este foarte usturoios și piperat, dar condimentul său arzător se va înmuia după câteva zile. Aroma se va stabiliza și va rămâne așa pe toată durata depozitării.